Sistem web klon sudah lama popular digunakan dalam teknik marketing yang berkesan. Kebiasaan yang menggunakan sistem web klon adalah perniagaan jenis MLM, affiliate dan rekruit agen.

Tidak dinafikan bahawa sudah ramai yang berjaya dengan menggunakan teknik dan kaedah sistem web klon ni, sebab jika agen rajin mencari sales, maka kita pun akan dapat komisyen dari sales tersebut.

Namun, dalam kebaikkan sistem web klon ni ada beberapa masalah-masalah yang lain.

Jadi di sini saya akan bahaskan apa kebaikkan sistem web klon dan juga keburukkannya.

KebaikkanKeburukkan
Jana sales pantas dengan rekruit agen.Memerlukan kos hosting yang tinggi kerana setiap duplikasi atau klon web akan memakan space hosting.
Bisnes cepat berkembang.Agak sukar untuk manage jika tiada team yang ramai.
Menarik minat agen untuk join bisnes.Tidak mesra SEO sebab website yang duplikasi atau klon tidak digemari oleh search engine.

Berdasarkan perbandingan di atas, ia mempunyai kebaikkan dan keburukkan tersendiri.

Jadi apa nasihat kami kepada anda?

Jika anda ingin buat website klon atau duplicate, lihat pada model bisnes anda. Jika bisnes anda fokus pada rekruit agen anda boleh memilih untuk buat sistem web klon.

Jika website anda ingin rangkin di Google ia tidak sesuai untuk buat website klon kerana website klon tidak begitu digemari oleh Google. Ia tidak menjadi satu kesalahan bagi pihak Google dan website anda masih boleh lagi berada di Google. Cuma untuk rangking teratas agak sukar.

Namun begitu, sistem web klon masih menjadi pilihan utama bagi sesetengah pihak kerana mereka hanya fokus untuk rekruit agen bukan untuk rangkin di engine carian.

Bagaimana pula pandangan anda?

Tinggalkan komen anda di bawah.

Jika anda berminat untuk bina web autodownline dengan sistem web clone atau tidak boleh lihat pakej yang telah kami sediakan.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.