Beberapa hari lepas kami telah menerima aduan dari seorang “mangsa” yang ambil upah website daripada individu tetapi ditinggalkan begitu sahaja disebabkan alasanpembuat website tersebut adalah masalah keluarga.

Jadi, patut kah dia tinggalkan website clientnya begitu saja disebabkan ada masalah famili?

Tidak sama sekali.

Kepada developer dan designer website, tolong jangan cemarkan nama orang lain yang buat servis website seperti kami. Anda patut tahu dan perlu handle perkara ini dengan lebih baik iaitu asingkan masalah anda dengan kerja anda.

Masalah anda adalah masalah peribadi dan kerja anda adalah tanggungjawab anda kepada client yang telah membuat tempahan website.

Ini antara perbualan kami dengannya.

Anda ingin ke jadi mangsa seperti ini?

Tips Memilih Seseorang Untuk Upah Website

Di sini kami sediakan tips kepada anda bagaimana nak pilih seseorang/agensi yang buat servis website untuk bina website anda supaya anda tidak ada masalah dikemudian hari.

  1. Anda perlu pastikan bahawa orang yang anda ingin buat website mempunyai website rasminya sendiri.
  2. Jangan sesekali ambil upah website dari orang yang tidak mempunyai website. Ini kerana anda akan hadapi masalah ketika ingin dapatkan bantuan balik.
  3. Lihat portfolio dan testimoni pengguna yang pernah ambil servis website dengannya.
  4. Lihat apa perjanjian atau terma dan syarat si pembuat website tersebut. Jangan beri upah membuta tuli.
  5. Pastikan anda tanya support selepas siap macam mana. Ini kerana website yang lepas siap memang memerlukan support.
  6. Support jika boleh dapat bantu anda 24/7. Paling lama pun delay 2 hari. Jika lama-lama website yang memberikan anda wang akan merugikan anda.
  7. Jika boleh, cari web developer yang telah menawarkan pakej2 lengkap seperti info, harga dan feature yang bakal anda dapat. Ini akan membantu anda untuk memilih pakej-pakej yang sesuai dengan bajet anda.

Semoga tips ini dapat membantu anda untuk memilih designer atau developer yang terbaik untuk bina website anda.

Klik Sini Untuk Bina Website